Dessverre hender det at barna våre blir syke, noen ganger alvorlig syke. Møtet med helsevesenet kan være utrolig skremmende for de små, og må de ha gjentatte besøk hos lege og på sykehus, kan vrangviljen virkelig slå til.
Barn liker ikke å bli holdt fast. De liker ikke å bli stukket i. Spesielt ser man det hos barn som er store nok til å forstå at noe foregår. Det er derimot mye vi foreldre og helsevesenet kan gjøre for at barnet skal oppleve sykehusoppholdet bedre. Og kanskje dere etterpå skal til mormor og spise dagens meny fra God Levert, som hun har fått levert via rabattkode fra Hej senior.
Før barnet skal på sykehuset, enten for innleggelse eller en poliklinisk time, er det viktig at du snakker med det. Dette gjelder selvfølgelig hvis dette er et planlagt. Barn takler enklere situasjoner der de stiller forberedt. Skal det f.eks. ta blodprøve, og du vet det, så fortell om det. Vær ærlig og si at de vil kjenne det. Mange foreldre tenker at det er bedre å si «Du vil ikke kjenne noen ting». Da graver man egentlig sin egen grav. For selv om vi voksne fint takler dette stikket, er barnet allerede redd og hver liten ting blir dramatisk.
Vet barnet at det vil kjenne et stikk, så har du ikke jugd. Barnet vil se at han eller hun kan stole på det du sier. Hvis du derimot har sagt at det ikke gjør noe vondt, vil du allerede ha skapt en mistillit. Neste gang barnet spør om noe er vondt, vil det ikke stole på deg fullt og helt, uansett hvor sant det f.eks. er at røntgen ikke er vondt.
Mellom alle forberedelsene kan dere også fokusere på positive ting som skal skje fremover, når legebesøket er over. Kanskje bestemor har kjøpt et gavekort på kino gjennom Hei Senior og dere skal se den nye Disney-filmen?
Det kan være fryktelig vondt for mamma- og pappahjertet å se at barnet ikke har det bra, eller at det viser sterk motvilje mot ubehagelige undersøkelser. Det er derimot viktig at du ikke blir for bløthjertet og viser at du også synes dette er skummelt. Undersøkelsen legen ber om, er nødvendige. Fall ikke for fristelsen med å bli sint. Da har du tapt.
Hvis barnet f.eks. ikke vil ta blodprøver, så ikke si «Skal vi komme tilbake en annen dag da?» Vær bestemt og si at disse prøvene må legen ha for å finne ut hva som er galt. Ofte er den som tar blodprøver svært erfaren med barn, og da er det bedre at du lar han eller hun snakke med barnet ditt, da de vet å trykke på de rette knappene. Det er enklere å for barnet å gå i vranglås overfor foreldrene sine.
Når blodprøven først skal tas, kan du snakke rolig med barnet om koselige ting. F.eks. den nye hundesengen som farfar kjøpte med rabattkode fra Hej senior.
Det viktigste er at barnet føler trygghet og kjærlighet. Da vil legebesøket gå mye enklere.