En ergoterapeut er en spesialist på aktivitet og bevegelse, som oftest tilknyttet helsevesenet. Ergoterapi handler mye om rehabilitering etter skader, men har også et mer generelt fokus på å få mennesker til å være fysisk aktive og mestre nye ferdigheter for å kunne ta vare på sin egen helse. Det høres kanskje ut som en veldig snusfornuftig jobb, men sannheten er at ergoterapeuter også er veldig opptatt av å ha det gøy. Idrett trenger ikke bare være selvplaging og havregrøt, men kan kobles til mye moro så lenge man setter helsen først. Med andre ord er ikke en ergoterapeut en sånn kjedelig person som står på ski hele dagen men hopper over after ski på kvelden!
Ergoterapeutens oppgaver
En ergoterapeut har høyskoleutdanning og er kvalifisert til å jobbe i helsevesenet. Han eller hun jobber for å gi syke, skadede og friske bedre liv gjennom å få dem i gang med aktiviteter som kan hjelpe dem. Det kan være alt fra svake, eldre mennesker til barn som har ulike problemer i oppveksten. Dagens barn er som kjent mer stillesittende og mindre aktive enn før, og trenger virkelig oppmuntring til å komme i gang med fysisk aktivitet. Ergoterapeuter jobber for at aktivitet og fysisk fostring skal bli en viktig og meningsfylt del av livet allerede fra barndommen av. De har også en lang rekke tekniske hjelpemidler og ulike metoder de kan ta i bruk for å støtte enkeltindivider som har særskilte behov som må tilfredsstilles før de kan begynne et mer aktivt liv.
Ergoterapeutens virkemidler
Trening er for en ergoterapeut ikke bare en joggetur i marka eller en tur på treningssenteret for å pumpe jern. Mange som trenger ergoterapi, trenger trening på et langt mer grunnleggende nivå, simpelthen for å kunne gjennomføre enkle, daglige gjøremål. For eksempel handler det om mennesker med svekket bevegelighet som skal greie å dusje eller kle på seg på egen hånd, eller andre som trenger mer styrke og førlighet for å kunne lage sin egen middag. Disse tingen er selvfølgelig viktige både for enkeltindividet og for samfunnet, slik at den enkelte kan gjøre mest mulig selv.
Noen ganger hjelper det å trene i en gruppe. Aller helst kan trening og terapi bidra til at man blir en vennegjeng som gjør forskjellige aktiviteter sammen, som også inkluderer sosiale aktiviteter uten noe praktisk eller fysisk formål.
Et eksempel på sammenhengen mellom trening og moro
Som tidligere nevnt handler ikke ergoterapi bare om trening, men også om mening. Man skal føle at livet blir litt mer meningsfylt, og da er det bra å være litt sosial etter treningen og kanskje ta seg en liten fest. Et godt eksempel på dette er after ski, som har blitt en institusjon i skianlegg verden over. Der tar man festen like etter at man har sluttet å kjøre for dagen, slik at man kan ta seg igjen for en ny skiøkt morgenen etter! Dermed kombineres trening, mening og gøy på en fantastisk fin måte!